MENU

 


 

 

Patarimai

Mažo sodo erdvės komponavimas

2011-02-13

Kokius augalus parinkti mažai sodo erdvei?

Nedidelis sodas reikalauja ypatingo dėmesio pasirenkant augalus. Skirtingų augalų spalva, struktūra ir net forma gali sukurti didelės erdvės įspūdį.

Kraštovaizdžio architektas David Beaulieu mažose erdvėse pataria apsiriboti dvejomis ar trejomis spalvomis šalia pagrindinės žalios vejos spalvos. Didesnį poveikis pasiekiamas derinant panašius atspalvius, pavyzdžiui nuo šviesiai rožinės iki tamsiai raudonos.

Svarbu išlaikyti proporcijas, tačiau, požiūris jog mažose erdvėse reikia laikyti nedidelius augalus yra neteisingas.

Pavyzdžiui miestų kraštovaizdžiuose stogų viršūnės, balkonai ir sodai būna apsupti aukštomis sienomis ir ribomis. Bandymas sušvelninti juos vazonais ir vienmečiais augalais nėra toks veiksmingas kaip lauko medelių ar krūmų naudojimas.

Keleto augalų rūšių kartojimas nedidelėje erdvėje paprastai būna geriausias sprendimas. Dažniausiai didelė įvairovė, o ne augalų kiekis atrodo įspūdingai nedideliuose soduose.

Mažose erdvėse apželdinimo specialistai dažniausiai renkasi keletą skirtingų augalų iš dviejų ar trijų spalvų ir apsodina jais visą sklypą.

Kuriant gylio įspūdį patartina priekyje naudoti tamsesnius augalų atspalvius su šiurkštesne faktūra ir šviesesnių spalvų bei švelnių faktūrų augalus gale. Mažesni augalai sodinami priekyje, kad aukštesni augalai jų neužgožtų.


 

Kaip komponuojamos mažos erdvės?

Vizualiniai erdvė išplečiama naudojimant vingius , kurie sukuria judėjimo ir plaukimo jausmą. Tokie paprasti elementai kaip kreivų plytų ar akmenų takelis ar išlenkta gėlių zona ne tik įdomiai atrodo, bet ir sukuria didesnės erdvės vaizdą.

Mažos erdvės išskirstymas į zonas taipogi yra puikus būdas sukurti didesnės erdvės iliuziją.

Geriausiai matomas mažų plotų išskirstymas – skirtingo aukščio pakopų įrengimas. Šis metodas sukuria skirtingus akivaizdžius atsiskyrimus.

Skirtingai apželdintų zonų atskyrimas įdomiomis detalėmis: namų bokšteliais, tilteliais, mediena ar grotelėmis sukuria ne tik didesnės erdvės bet ir suteikia naujos patirties sodu besigėrintiems svečiams.

Svarbu atminti, kad naudojant keletą augalų grupių, akmenų ar kitų detalių privalu nenukrypti nuo temos, spalvos, dydžio, grupės dydžio, nes tai padeda sukurti vieningą sodo vaizdą. Naudojant per daug skirtingų detalių, sukuriamas atvirkščias vaizdas ir viskas atrodo griozdiškai.

Baltos spalvos naudojimas fono funkcijai, sukuria nesibaigiančios erdvės iliuziją, tuo tarpu naudojant juodą spalvą kaip apibrėžiančią sieną sukuriamas šešėlis ir besitęsiančio sodo iliuzija. Visų gėlių grupių išdėstymas prieš tamsų kampą gali suteikti didžiulį efektą.

Ypač mažose erdvėse kraštovaizdžio specialistai naudoja stiklo ar veidrodžių sienas, kurios sukuria dydžio padvigubinimo efektą.

Maži baseinai ir tekantis vanduo: upeliai, deoratyviniai kriokliai tai dar vienas didesnės erdvės išgavimo būdas. Net jei įrengiamas upelis, kuris driekiasi per visą sienos pakraštį, tai suteikia labai daug gilumos sodui.


 

Šaltinis: http://landscaping.about.com/

 


© 2008. „Gėlynė“

 

 

 
 

Gamta
juokauti nemėgsta, ji visada teisinga, visada rimta, visada griežta; ji visuomet teisi. Klysta ir apsirinka tik žmonės. — [J.V.Gėtė]

Apželdinimas, aplinkos projektavimas ir įrengimas: veja, alpinariumas, upelis, krioklys, lauko augalai, želdiniai.



SEZONINĖ AKCIJA!

APŽELDINIMO PROJEKTUI PUSĖ KAINOS - 390 Lt!

VEJOS ĮRENGIMAS nuo 6 Lt / m2